Épületautomatizálás

Az iroda- és épületautomatizálás az egyik legfontosabb trend a modern épületekben, amely lehetővé teszi az intelligens és fenntartható épületmenedzsmentet. Az automatizálás által a hőmérséklet, a világítás, az energiafelhasználás és a biztonsági rendszerek könnyedén kezelhetők, optimalizálhatók és vezérelhetők.

Az épületautomatizálásnak köszönhetően az épület tulajdonosai és a dolgozók javuló munkakörnyezetet és jobb hatékonyságot érhetnek el, valamint csökkenthetik a karbantartási költségeket és az energiahatékonyság is növelhető. A fejlett automatizálási rendszerek további előnyöket is biztosítanak, mint például a távoli vezérlés és az intelligens adatelemzés.

Az épületautomatizálás

Budapesti irodánkat teljes mértékben automatizáltuk, hogy kihasználjuk az automatizálás előnyeit, miközben lehetőséget teremtetünk egy ilyen rendszer bemutatására is. A rendszer központi vezérlője egy Siemens PLC, a demonstrálás céljából igyekeztünk minél több eltérő buszrendszerű eszköztípust integrálni. A következőkben sorra vesszük a legfontosabb elemeket.

1. Világítás, árnyékolás automatizálása

A rendszer összetevői közé tartoznak a KNX-es jelenlétérzékelők, beépített fénymérővel, a külső motoros lamellás árnyékolók és Dali vezérlésű szabályozható LED-es fényforrások. A központi PLC a jelenlétérzékelőkkel egy KNX/Profinet átjárón keresztül kommunikál, és képes közvetlenül kapcsolódni a Dali buszos eszközökhöz (fényforrások). A rendszer a fénymérő által mért értékek alapján vezérli a lamellás árnyékolókat és a szabályozható fényforrásokat, hogy a beállított állandó megvilágítási értéket biztosítsa az ott tartózkodók számára.

2. Hűtés, fűtés automatizálása

A lapostetőnkön telepítésre került egy hűtő-fűtő légkezelő és levegő-vizes hőszivattyú (Modbus TCP), továbbá egy gázkazán (Opentherm) is a rendszer részét képezi. A rendszerben számos szenzor található: külső időjárás állomás (KNX), beltéri kombi szenzorok,  melyek hőmérsékletet, páratartalmat, CO2 szintet mérnek (KNX), további hőmérők, nyomáskapcsolók.  Beavatkozók: szelepek, szivattyúk. Belső hűtő-fűtő egységek: felületfűtések, fan-coil-ok, illetve klímagerendák. A központosított vezérlés feladata az állandó ideális hőmérséklet és levegőminőség biztosítása. Ez a megoldás jól szemlélteti a feladat összetettséget és a különböző interfacen kommunikáló részegységek egyetlen rendszerbe integrálhatóságát.

3. Kényelmi szolgáltatások

Az irodában több érintőképernyős panel található, köztük általános tabletek és ipari kivitelű operátori panelek. Az automatizált vezérlésék paraméterezésén túl lehetőség van kézi üzemmódban történő közvetlen beavatkozásra is. Ezek a panelek számos további kényelmi szolgáltatást is képesek nyújtani, például egy tárgyaló esetén hasznos lehet különböző megvilágítási profilok tárolása, de a tárgyaló használatának rendjét is menedzselhetjük. Igény esetén akár egy munkaidő nyilvántartó és beléptető rendszer integrációja is megoldható.

4. Adatgyűjtés

A folyamatos visszacsatolások révén rendelkezésünkre állnak a fogyasztási értékek, az eszközeink futott üzemórái (karbantartás ütemezés), hibakód, a helyiségek kihasználtsága. A rendszerünket kiegészítettük egy közel 30 kWp napelemparkkal is, a több ponton beiktatott adatgyűjtőpontok révén valós idejű értékek állnak rendelkezésre az iroda, termelőegységünk pillanatnyi fogyasztásáról/termeléséről, mely adatok alapján optimalizálni tudjuk az energiahatékonyságunkat is.

Akik segítenek az épületautomatizálásban

Az együttműködés folyamata

Felmérés,
ajánlatadás

Helyszíni felmérést követően kidolgozzuk az ajánlatot, melyet gyakran konzultációk során finomítunk.

Tervezés,
gyártás

A gépész kivitelezőkkel együttműködve megtervezzük a rendszert, melyet a vezérlő szekrények gyártása követ.

Helyszíni
beüzemelés

Leszállítjuk a villamos szekrényeket. Elvégezzük a helyszíni szerelékest, teszteket, végül elindítjuk a próbaüzemet.

Gyakori kérdések

E-mail-es vagy telefonos megkeresést követően kollégáink felkeresik Önt időpont egyeztetés végett. Először szóban (telefonon vagy online) nagy vonalakban átbeszéljük a feladatot, ezt követi egy helyszíni felmérés, végül az ajánlatadás.

Az ajánlatadás, valamint az ajánlatadáshoz kapcsolódó konzultáció és magyarországi felmérés díjtalan.

Az épületautomatizálást a legoptimálisabb új építéshez, vagy felújításhoz kötni, és már a tervezési fázisban elindítani a folyamatot, ezáltal elkerülhetőek a kompromisszumos megoldások és az utólagos bontási/helyreállítási munkálatok.

Cégünk vállalási terjedelme az automatizálás (villamos) vezérlési oldalára terjed ki, azonban szorosan együttműködünk olyan gépész- és légtechnikai partnercégekkel, akikkel közösen el tudunk vállalni generálkivitelezést is.

A home automation rendszereket kimondottan otthoni felhasználásra szánták. Egy munkahelyen az igénybevétel és a megbízhatóság iránti igény is jelentősen magasabb. Az általunk tervezetett rendszerek sok esetben közelebb állnak az ipari megoldásokhoz, mint az otthoni alkalmazásokhoz.

Általában megfelelő műszerezéssel a már meglévő rendszerek is illeszthetőek a rendszerhez, azonban ilyen esetekben ajánlatadás előtt elengedhetetlen a helyszíni felmérés.

Kérjen ajánlatot most!

Amennyiben épületautomatizálási szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérjen tőlünk árajánlatot!

    Pályázat