Ipari automatizálás

Mi is tulajdonképpen az ipari automatizálás?

Az ipari automatizálás olyan folyamat, amely során az emberi kézzel elvégezhető feladatokat részben vagy egészében automatizáljuk a rendelkezésre álló technológiák felhasználásával. Ez nem csak a robotokra korlátozódik, hanem bármilyen gépi rendszerre, amely képes előre meghatározott feladatokat önállóan elvégezni.

Melyek az ipari automatizálás legfőbb előnyei?

 • Termelékenység növelése
 • Nagyobb versenyelőny
 • Minőségjavulás
 • Környezettudatosság
 • Költségoptimalizálás
 • Humánerőforrást igénylő repetitív folyamatok csökkentése
 • Foglalkoztatási kockázatok csökkentése
 • Munkakörülmények javítása

Az ipar mely területén lehet automatizálni?

Szinte már lehetetlen olyan iparágat találni, amelyben ne lehetne automatizálni gyártási folyamatot. Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a jövő munkaerőpiaca a teljes automatizálás irányába halad, ahol az automatizálás a mesterséges intelligenciával is összekapcsolódik.

Kiemelt ügyfelek, referenciák

Az ipari automatizálás folyamata

Az automatizálási megoldások minden esetben egyediek, kialakításuk több tényezőtől függ, ezért sem léteznek kész sablonok. Cégünk szakterülete az adott gyártási folyamat megismerését követően a legoptimálisabb automatizálási rendszer megvalósítása, melynek lépései:

1. Felmérés és tervezés

A technológiai folyamat és a megrendelői igények ismeretében elvégezzük a szükséges számításokat, méretezéseket, kiválasztjuk a villamos és pneumatikus eszközöket. EPLAN célszoftverrel elkészítjük a szabvány szerinti villamos és pneumatikus tervdokumentációkat magyar vagy angol nyelven. Tervezői gyakorlatunk az alábbi speciális tervezési területekre is kiterjed:

 • Ipari biztonságtechnika,
 • robbanásbiztonság-technika,
 • légtérelemzés.

2. Ipari szoftverfejlesztés

A tervezés során támogatást nyújtunk a vezérlők kiválasztásában. A megrendelővel folytatott egyeztetés eredményeként elkészül a HMI (OP, SCADA) szoftverek specifikációja (SDS). A végfelhasználó a HMI-n keresztül üzemelteti a berendezést, ezért fontos, hogy találkozzanak az elképzelések. A specifikációk jóváhagyását követően kezdődik a szoftverek (HMI, PLC, DCS) kódolása.

3. Villamos és pneumatikus vezérlő szekrények gyártása

Villamos tervek véglegesítése és az eszközök beszerzését követően megindulhat a villamos szekrények előszerelése. Az egyedi automatizálási szekrények budapesti telephelyünkön történő gyártását a projektmérnökök folyamatosan felügyelik, az elkészült szekrényeket teszteljük (FAT), és CE minősítéssel is ellátjuk.

4. Terep kivitelezés, beüzemelés

Az általunk gyártott villamos és pneumatikus szekrényeket a felhasználási helyükre szállítjuk. Elvégezzük a terepi kábelezéseket, villamos bekötéseket. A rendszert felélesztjük, teszteljük (SAT/SIT) és beüzemelt állapotban adjuk át a megrendelőnek tesztüzemre. Az általunk üzembe helyezett szekrényekre a garanciális időn túl, igény esetén hosszú távú támogatást is nyújtunk. (Karbantartás, javítás, cserealkatrész biztosítása.)

Akik segítenek az ipari automatizálásban

Az együttműködés folyamata

Felmérés, ajánlatadás

Az egyeztetést követően felmérjük a helyszínt, kidolgozzuk az ajánlatot, melyet gyakran konzultációk során finomítunk.

Tervezés, gyártás

Megismerjük a gyártási folyamatot, melyet a villamos tervezés, szoftverfejlesztés majd a vezérlő
szekrények gyártása követ.

Helyszíni beüzemelés

Leszállítjuk az előszerelt szekrényeket. A helyszíni szerelést és funkcionális teszteket követően elindítjuk a próbaüzemet.

Gyakori kérdések

E-mail-es vagy telefonos megkeresést követően kollégáink felkeresik Önt időpont egyeztetés végett. Először szóban (telefonon vagy online) nagy vonalakban átbeszéljük a feladatot, ezt követi egy helyszíni felmérés, végül az ajánlatadás.

Az ajánlatadás, valamint az ajánlatadáshoz kapcsolódó konzultáció és magyarországi felmérés díjtalan.

Cégünk fő profilja az ipari automatizálás (villamos) vezérlési oldala, azonban szorosan együttműködünk olyan gépész partnercégekkel, akikkel közösen vállalunk generálkivitelezést is.

Erre nem lehet egyértelműen nemmel felelni, mert nagyon gyakran a megfelelő műszerezéssel lehet automatizálni a már meglévő gyártósorokat, ezért ilyen esetekben ajánlatadás előtt elengedhetetlen a helyszíni felmérés.

Munkáink során nagyon gyakran találkozunk egyedi technológiával vagy know how-al. Ilyen esetekben a megrendelővel szigorú feltételeket tartalmazó titoktartási szerződést kötünk.

Magyarországon a szabványok – néhány, jogszabály által történő hivatkozástól eltekintve – önkéntes használaton alapszanak. Azonban, ha egy gyártó – köztük mi is – magára nézve kötelező érvényűnek tekinti a vonatkozó szabványokat, az garancia arra, hogy a termékei megfelelő minőségűek.

Kérjen ajánlatot most!

Amennyiben valamelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérjen tőlünk árajánlatot! Így többet megtudhat a szolgáltatásaink részleteiről és arról, miben tudunk segíteni Önnek.

  Pályázat