Kötelezővé váltak az energiamérések!

Címkék: #Standard
2023-04-24

Az Európai Parlament és Tanács 2012/27/EU irányelve az energiahatékonyságról szól. Magyarországon a nagyfogyasztók energiahatékonysági felügyeletéről és riportolásáról a 197/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet tartalmaz előírásokat, mely a 47/2021. (III. 29.) Kormány rendelet révén harmonizál az EU-s irányelvekkel. Az irányelv számos intézkedést tartalmaz, amelyek az energiahatékonyság javítására és az energiafelhasználás csökkentésére irányulnak. Kiemelt figyelmet fordít a nagyfogyasztókra, és előírja, hogy az ilyen fogyasztóknak energiamérőket és energiahatékonysági rendszereket kell telepíteniük.

A nagyfogyasztóknak, amelyek éves energiafogyasztása meghaladja a 500 MWh-t, telepíteniük kell energiahatékonysági mérőket és rendszereket, amelyek figyelemmel kísérik az energiafelhasználást és az energiatermelést. Az energiamérők telepítése lehetővé teszi az energiafelhasználók számára, hogy megismerjék az energiaköltségeiket, és hatékonyabban kezeljék az energiafelhasználást, ezáltal csökkentve az energiaszámláikat.

Az előírások megfeleléséhez a nagyfogyasztóknak a mérők és rendszerek telepítése mellett az energiahatékonysági intézkedéseket is be kell vezetniük. A leggyakoribb intézkedések közé tartozik az energiahatékonysági berendezések telepítése, a világítási rendszerek korszerűsítése, a fűtési és hűtési rendszerek optimalizálása, valamint az energiafelhasználás ellenőrzése és optimalizálása.

Az előírások megfeleléséhez a nagyfogyasztóknak együtt kell működniük az energiaellátókkal és az energiahatékonysági szakemberekkel. Az energiaellátók segítségével a nagyfogyasztók megismerhetik az energiafelhasználási mintázataikat, és az energiahatékonysági szakemberek tanácsot adhatnak a hatékonyabb energiafelhasználási lehetőségekről.

Pályázat